Iskaznica zajednice živih ljudi

Koristi se u slučajevima kada živi čovjek nije u pravnom prometu, tj. van ugovornog je odnosa u bilo kojem komercijalnom smislu. U pravnom prometu fizička osoba dužna je služiti se osobnim imenom i prezimenom, (osobnom kartom), dok van pravnog prometa to nije. Kako znati da li ste u pravnom prometu ili niste? Pa jednostavno. Samim pokazivanjem osobne iskaznice tj. identifikacijom istom smatra se dokazom da ste unutar pravnog prometa, građanin RH podložan okvirima Ustavno-pravnog poretka. Ukoliko se ne identificirate s istom tvrdite da niste dio tog poretka, a službene osobe koje će vas po svaku cijenu željeti smjestiti u svoju nadležnost (trgovinu) morat će dokazati da niste to što tvrdite.

Mada je vaša izjava da ste živi čovjek samo evidentna, tj očevidna, ipak ako administrativne osobe ne vjeruju vašoj izjavi možete joj pokazati iskaznicu. Ona je dokaz da ste upisani u registar živih ljudi  i više niste unutar pravnog prometa pa nijedna služba nema nad vama nadležnost.

Iskaznicom se služite na vlastitu odgovornost i u dobroj namjeri prema svim  ljudima bez obzira na njihov službeni kapacitet. Iskaznica nije ugovorni dokument pa nijedna druga ili treća osoba ne može tvrdti da ima ikakvo pravo nad vama ukoliko se identificirate sa istom. Ragistar živih ljudi u ovom slučaj nije klasični registar, jer registracijom se nitko ne odriče ikakvih prava, preuzima nova ili dobija ikakve dužnosti. Iskaznica je dokaz, izvadak iz evidencije, očevidnika da ste Živi Čovjek, a ne fizička osoba ili kakva druga osoba u pravnom prometu. iz istog  razloga na iskaznici postoji QR kod kojim se može na licu mjesta preko mobitela ili nekog drugog uređaja koji može očitavati qr kod ustanoviti istinitost ovog očevidnika u elektronskom obliku.