Vladavina prava

Svi političari i administratori te razne birokrate konstantno govore o vladavini prava, ili zakona, pravnom poretku i sl. Najveća tekovina civilizacije je ista, a zapravo kad se ogoli to je dim i magla kao i ostali djelovi pravnog sistema. Ova tema je prevažna za shvatiti jer danas svi kao papagaji ponavljaju mantru da vlada pravo, zakon itd. Ako ono vlada valjda moramo shvatiti tko/što je taj koji vlada jer su naši životi u njegovim rukama.

Neću se obrušavati na one koji ne žele znati ni o čemu ništa pogotovo ako ih to budi iz zimskog sna, ali oni koji sebe proglašavaju budnima ili pretendentima za isto trebali bi znati tko je boss u našim životima.

Jeste li se ikada zapitali tko je ova božica koja drži vagu vladavine zakona. Tko je tu vagu proizveo i kako se njome važe. Zakoni i pravo nisu kumpiri koji imaju svoju težinu pa ih je jednostavno izmjeriti. Težina zakona je eterična ili ezoterična, nema konkretne mjere kojom se važe. Pa kako onda ta božica to radi? Pitanje je možda dječije, ali potpuno legitimno i pokušajmo na njega odgovoriti!

Dakle vladavina prava ili zakona je osnov manje više svih današnjih političkih uređenja.

Vladavina prava (engleski: rule of law) rjeđe nomokracija, je naziv pravni i politički koncept, odnosno oblik društvenog uređenja prema kojima bi se svi dijelovi društva, a prije svega predstavnici vlasti u svome postupanju morali voditi isključivo zakonima i običajima. Koncept se obično vezuje uz anglosaksonski svijet, odnosno tamošnje pravne sisteme, te se smatra širim oblikom, odnosno sinoninimom ili ekvivalentom koncepta pravne države karakterističnog za zemlje kontinentalnog prava.(wikipedija)

Ustavno-pravni poredak RH također je u potpunosti naslonjen na ovu definiciju i ovakvo uređenje a vladavina prava je jedna od najviših tekovina ove tzv. države. I mora se čuvati kao oko u glavi, a rušenje ovog sistema je veći zločin od masovnog silovanja ili dilanja velikih količina opijata. Zašto je to tako jeste li se upitali? Kad se netko tako puno pazi i drži kao kap vode na dlanu zasigurno ima golemi manipulativni potencijal. Ako ste imalo sumnjičavi prema dobrobitima društvenog uređenja odmah će vam iskočiti to da je vladavina prava iznad života, zdravlja, morala ili čestitosti, gotovo najveća vrednota.

Pravo je imaginarni svijet koji u prirodi ne postoji i nalazi se skriven među milijunima kodova, članaka što javnih što privatnih ugovora, ali i drugih pravnih akata. Nekih ih zovu i zakoni, što oni u biti nisu ali za sada to nije bitno. Zakoni su pisani i da bi se sproveli moraju biti pročitani, odnosno protumačeni, interpretirani. Zakon nema nikakvu snagu, vlast niti moć jer su oni mrtvo slovo na papiru. Onaj koji interperetira taj zakon zapravo vlada. Jedini „kvalificirani”ljudi za tumačenje zakona, njegovu interpretaciju su pravnici i sudci (svećenici).

Ako vam nije jasno što to izgleda interpretacija zakona ili njegovo tumačenje neka pogleda donji filmić koji je isječak iz filma „Vice” o američkom podpredsjedniku Dick Cheneyu.

http://kontrolauma.org/film-vice-2/

Dakle promjenama naziva pravnih subjekata, izvrnutim tumačenjima, interpretacijama Dick i cijela S.A.D. vlada igrala se sa vladavinom prava kao dijete u blatu što se igra zemljom. Oblikuje ju kako mu paše i vidi u njoj oblike koje želi vidjeti. Ovakve igre se od moćnika igraju stoljećima. On tumači zakon tako i šta mu možeš. To je njegovo pravno mišljenje. I ti imaš pravo na isto, ali ti ja ne dam da je tvoje mišljenje bitnije ili veće od mojeg. Pogledajte ovaj film u cijelosti ako uhvatite vremena. Vladavina prava u deluzionalnom smislu kad se u obzir uzimaju samo zakoni koje je donijelo neko političko tijelo, a da se pri tom ne uzimaju u obzir zakoni višeg reda kao što je prirodni zakon ili kozmički zakon stvarnja, je obična smijurija. Pravnici i sudci ga mogu izvrnuti i rastegnuti kako god žele bez imalo trunke zdravog razuma i da za takvu interpretaciju nikad nikome neće niti mogu odgovarati jer imaju imunitet. Bilo kakva interpretacija zakona od strane sudce je legalna jer zakona kaže da je tako osim ako interpretator ne kaže drugačije. Ha,ha,ha…..

Ako ulazite u igru sa zakonima i njegovom interpretacijom znajte da će te izgubiti. Vaša interpretacija koliko god bliska razumu, istini ili pravdi bila nema snagu „ovlaštenog interpretatora” i ako on želi izgubit će te a da niste niti trepnuli.

Čak i odvjetnici koji rade ovaj posao svakodnevno priznaju da tu nema ikakvog zakona već čista interpretacija koja je danas ovakva a sutra onakva. Stoga vladavina prava i zakona ne postoji u ovakvom zatvorenom imaginarnom prostoru već isključivo Vladavina interpretatora prava.

Svatko tko priseže vijernost ovom sistemu i drži ga najvećim dosegom civilizacije je naivna budala ili neizlječivi romantik-slijepac. Agenti božice pravde i te kako dobro razumije da postoji priča za ovce, ali i za čobane. Vladavina prava definitivno je priča za ovce.