Mediji

Neznam šta mogu dodatno dopisati na ovu temu što već možda ne znate! Jedno od najvećih oružja kontrole uma su mediji. Bilo kakve vrste. Inače riječ media etimološki vuče korijen iz riječi medium:

medium (im.)

1580-ih, “sredina, kvaliteta ili stupanj; ono koje ima središnje mjesto ili položaj”, od latinskog srednje “sredina, sredina, centar; interval;” imenica upotreba neutera iz pridjeva medius “u sredini, između; od sredine “(od korijena PIE * medhyo-” sredina “).

Mnoga sekundarna osjetila nalaze se putem pojma „intervenirajuća tvar kroz koju se prenosi sila ili kvaliteta“ (1590-ih) i „posrednička agencija, kanal komunikacije“ (str. 1600). Od prvoga, putem aplikacije u zrak itd., Dolazi do osjećaja “nečijeg okruženja ili uvjeta” (1865.). Iz potonjeg je potekao smisao “tiskane publikacije” (1795) koja je kasnije prerasla u media

U ovom smislu mediji su oni koji kontroliraju informaciju od izvora do destinacije, postajući agent, posrednik između izvora i krajnjeg korisnika. U ovom procesu mogućnosti medija (mediatora) da iskrivi, manipulira, oboji, interpretira informaciju su neograničena. Možemo kazati da medij u potpunosti kontrolira informacijom kao takvom. ne samo što kontrolira istu već u potpunosti i kontrolira prezentaciju te informacije, kroz zvučne i vizualne efekte, ali i pozornicu na kojoj se informacija prezentira. Ovakva moć u svijetu koji ovisi o informacijama generira mogućnost potpune vlasti i upravljanja nad ljudima čiji umovi su uronjeni u potpunosti u informativno polje.

Stvari su stoga vrlo jednostavne! Dokle god naša percepcija o sebi i svijetu oko nas ostane uvjetovana informacijama koje nam pružaju mediji naša svijest će biti oblikovana onima koji kontroliraju koju iinformaciju i na koji način će je “prenijeti”. Medij kao gospodar informacije ima i “pravo” izmišljati informacije ili izmišljati navodne izvore iz kojih su oni došli.

Kad spominjem medije većina ljudi pomisli isključivo na novine, televiziju, radio, internet i sl. Međutim pokušajte pojmiti da svaki medijator koji posreduje u dostavljanju informacije je onaj koji utječe na vašu percepciju. Tako u grupu medija možemo staviti Obrazovne sisteme, legalne sisteme, religiozne sisteme, pa čak i svoje najbliže prijatelje i rodbinu. Svi oni vam prenose informaciju na onaj način kako je sami vide i percipiraju. Istina ovi medijatori ne moraju nužno raditi protiv vas, ali u velikom broju slučajeva potpuno nesvjesno ograničavaju vašu percepciju i oblikuju je u skladu sa informacijom.

informacija etimološki dolazi od riječi inform:

obavijestiti (gl.)

rano 14c., “osposobiti ili podučavati neki određeni predmet”, od starofrancuskog informatora, enformatora “uputiti, podučavati” (13c.) i izravno iz latinskog informare “oblikovati, dati oblik, razlikovati,” figurativno “trenirati, uputiti, obrazovati, “iz in-” u “(od korijena PIE * en” in “) + formare” oblikovati, oblikovati, “iz forme” forma “(vidi obrazac (im.)). U ranoj uporabi također oblikovati do c. 1600. Smisao “izvještavaj o činjenicama ili vijestima, priopći podatke” prvi put zabilježen krajem 14c. Povezano: informirani; informiranje.

 

Svijest o tome da infromacija oblikuje našu percepciju, te naše ponašanje i razumjevanje stvarnosti postavlja u određeni obrazac, kreirajući obraz, lik, ličnost od krucijalnog je značenja ako ne želimo i dalje biti samo ovca za šišanje. Napuštanje informativnog polja najvolje je rješenje koje svatko ponaosb za sebe može donijeti, a ono leži u tome da prestanemo davati značenja ikakvim informacijama koje dolaze iz naše okoline jer su one u 100% deformirane u propagande svrhe.

Čak o ovaj tekst koji vam govori o tome trebate shvatiti na isti način, jer i on ima tendenciju da utječe na vašu precepciju.

Kako se prozvodi informativno oružje pogledajte kroz Sjevernokorejski film koji razotkriva Zapadnu sveprisutnu propagandu.  Film o psihološkom ratovanju, posebnoj vrsti ratovanja koje je namijenjeno odvraćanju pozornosti od pravih problema, krivom informiranju, izvrtanju istina i činjenica, širenju straha a samim time i mržnje, uvjeravanju te umrtvljivanju mogućnosti kritičkog mišljenja. Naravno nemojte upasti u zamku promišljanja da onaj koji razotkriva propagandu drugoga i sam nije u istom biznisu.

Uživajte život je lijep kad ga se promatra sa druge strane informacije i značenja iste.

[su_youtube url=”https://youtu.be/6NMr2VrhmFI” width=”780″ height=”500″]