Prehrana

Budući da je čovjek degeneriran civilizacijom, on ne zna što mu je činiti kad postane bolestan. Bolest ostaje i dalje tajnom za modernu medicinsku znanost, kao što je prije više tisuća godina bila tajnom za “medicinara”. Razlika je samo u tome što je “demon” ustupio mjesto “teoriji o bakterijama”, ali je i dalje prisutna tajanstvena strana sila koja može nanijeti štetu i razoriti vaš život. Bolest je za vas velika zagonetka, kao i za svakog liječnika koji se nijedanput dosad nije zagledao u čarobno ogledalo. To ogledalo želim sada detaljnije objasniti. Prirodno liječenje zavrijeđuje posebno priznanje za nedvosmisleno dokazivanje da se bolest krije u vama, i to u obliku otpadnih tvari koje imaju svoju težinu te se moraju izlučiti iz tijela. Želite li biti sam svoj liječnik, ili želite liječiti ljude bez primjene tvorničkih lijekova, morali biste se domoći prave istine i znanja o bolesti. Vi ne možete sami sebe liječiti, ili liječenjem pomoći drugim ljudima, bez točnog nalaza koji će vam dati jasnu predodžbu stvarnog stanja tijela. Ta nepogrešiva istina prirode može se naučiti

jedino iz knjige prirode, što znači testiranjem na vlastitom tijelu ili “čarobnom ogledalu”, kako gaja rado nazivam. Svaki onaj tko pati od bilo koje bolesti, odnosno svaki čovjek, bolestan ili zdrav, koji je poduzeo liječenje postom i hranom bez sluzavosti, izlučit će iz tijela sluzavost i time pokazati da je uzrok svih čovjekovih tajanstvenih patnji

začepljeni sustav tkiva zbog neizlučenih, suvišnih i neprobavljenih sastojaka hrane. Pomoću “čarobnog ogledala” moguće je posredovati istinsku i nepogrešivu dijagnozu vaše bolesti.

“Čarobno ogledalo”

1. Ono je dokaz da vaši osobni simptomi, patnje i bolovi, bez obzira kako se bolest zvala, nisu ništa drugo do izvanredno mjestimično nagomilavanje otpadnih tvari.

2. Jezik posut mjehurićima dokaz je konstitucionalnog opterećenja u sveukupnom organizmu koje otežava krvotok i dovodi do začepljenja stvaranjem sluzavosti. Ta se sluzavost pojavljuje čak u urinu.

3. Zadržavanje izmeta u tijelu, koji se obično zadržava u džepovima crijeva, dugotrajno truje i otežava urednu probavu i stvaranje krvi.

Da biste imali puno bolji i jasniji uvid u svoje tijelo od liječnika koji se u tu svrhu služe rendgenskim zrakama, da

biste pronašli uzrok svojoj bolesti ili otkrili dosad nepoznati tjelesni nedostatak ili duševnu manu, pokušajte učiniti slijedeće: postite jedan ili dva dana, ili pak dva do tri dana jedite samo voće (naranče, jabuke ili bilo koje drugo sočno voće određenog godišnjeg doba), i vi ćete primijetiti da je vaš jezik jako prošaran. Dogodi li se to kod nekog

akutnog bolesnika, liječnik će smjesta donijeti zaključak:

“probavna smetnja”. Jezik nije samo ogledalo želuca, već je ogledalo sveukupnog sustava membrana. Činjenica da se prošaranost jezika ponovno javlja, iako je jednom ili dvaput na dan odstranjena četkom za zube, ukazuje na veliku količinu prljavštine, sluzavosti i ostalih otpadnih tvari koje se moraju izlučiti iz unutarnje površine želuca, crijeva i svih šupljina vašeg tijela. Vi ćete ne samo tom činjenicom, već i jednom sasvim drugom pojavom, postati još uvjereniji, nakon što ćete svoja crijeva isprazniti prije i poslije testiranja. Za vrijeme kure posta čovjek se uistinu nalazi na operacijskom stolu prirode, na operaciji kod koje se ne primjenjuje nikakav nož. Proces čišćenja izlučivanjem započinje odmah, a znanje sadržano u ovim poglavljima pruža vam nužne informacije za postizanje željenih rezultata.

Ako ste obavili kuru posta, savjetujem vam da svoju uobičajenu količinu hrane smanjite i jedete samo prirodnu hranu koja čisti tijelo i ne stvara sluzavost (voće i povrće koje nije bogato škrobom). Na taj način pružate tijelu priliku da se oslobodi suvišne sluzavosti pomoću izlučivanja. To je uistinu nabolji postupak liječenja. “Ogledalo” na površini jezika pruža promatraču uvid u veličinu opterećenja koje začepljuje organizam od samog djetinjstva nadalje hranom koja stvara sluzavost. Ako za vrijeme testiranja promatrate svoj urin – treba nekoliko sati odstajati – primijetit ćete u njemu veliku količinu sluzi. Radi se o nevjerojatnim količinama prljavštine i otpada koje su skriveni uzrok zdravstvenih vaših “problema”.

Bolest, ama baš svaka bolest, svodi se ponajprije na začepljenje krvotoka, tkiva i sustava crijeva. Bolovi i upale nastaju od prevelikog pritiska, prouzročene trenjem i nagomilavanjem otpada.

Svaka bolest je konstitucionalno začepljenje.

Cjelokupni protočni sustav ljudskog tijela, osobito mikroskopski sitni kapilarni sudovi, danas su zbog pogrešne prehrane kronično začepljeni. Bijela krvna zrnca nisu ništa drugo do otpad – nema čovjeka u zapadnoj civilizaciji čija krv i krvni sudovi nisu puni sluzavosti.2 Sluzavost je slična čađavosti dimnjaka koji nikad nije bio očišćen, pa čak je gora od čađavosti, budući da su ostaci bjelančevina i hrane bogate škrobom mnogo otporniji. Tipična svojstva izgrađenog tkiva, pogotovo najvažnijih unutarnjih organa, kao što su pluća, bubrezi, žlijezde itd. najsličnija su svojstvima spužve. Predočite sebi spužvu koja je premazana tutkalom ili ljepilom! Prirodno liječenje mora svoja znanja uvijek iznova i sve

više oslobađati od medicinskog praznovjerja koje se pogrešno označava kao “znanstveni nalaz”. Jedino nas priroda ispravno poučava o važećim istinama. Priroda liječi pomoću jedne jedine metode – a to je POST – svaku bolest koja se može izliječiti. Sama ta činjenica najbolji je dokaz da priroda poznaje samo jednu jedinu bolest i da je u svakom tijelu najveći faktor uvijek otpad, strane čestice i

2 Velike fagocitne slanice (makrofagi) pripadaju bijelim krvnim zrncima. Te stanice preuzimaju na sebe štetne tvari koje čine tijelo bolesnim, ne bi li ih onemogućile u štetnom djelovanju, pa makar pritom i same odumirale. Na taj način postale su «otpadom». To je vrlo slikovito opisano u knjizi «Sunčeva svjetlost i zdralje» autora dr. Zane R. Kime.

sluzavost (pored mokraćne kiseline i drugih trovanja krvi, često puta i gnoj, kad je u pitanju razoreno tkivo). Da biste spoznali kako je čovječje tijelo doista užasno prljavo, morali biste vidjeti pacijente koji su provodili kuru posta, a bilo ih je u mom sanatoriju na tisuće. Gotovo je nevjerojatno kolike količine otpada držimo pohranjene u svome tijelu? Jeste li kada obratili pažnju na to kolike količine sluzi izbacujete iz sebe za vrijeme prehlade? Upravo na isti način kako se to odvija u vašim ustima i grlu, odvija se i u vašim bronhijima, plućima, želucu, bubrezima, mjehuru itd. Svi ti organi nalaze se u istom stanju. Spužvasti jezik zrcali na svojoj površini pojavnosti na svim ostalim dijelovima vašeg tijela.

Medicina je razvila “posebnu znanost” laboratorijskih pretraga, dijagnoza mokraće i testiranja krvi. Prije više od pedeset godina rekao je najpoznatiji pionir prirodnog liječenja:

“Svaka bolest znači otpad – strane čestice”. Ja sam prije dvadeset godina rekao i ponavljam to uvijek iznova da je većina tih otpadnih tvari svojevrsna kaša koja nastaje rastvaranjem pogrešnih živežnih namirnica, što se može najbolje vidjeti prilikom izlučivanja tih tvari u obliku sluzavosti. Meso se pretvara u gnoj.

Svjetlo istine obasjalo me nakon obavljena posta, uz veliko protivljenje mog prirodnog liječnika koji me liječio od Brightove bolesti bubrega. Dok su se cjevčice punile bjelančevinom, mogao sam njegove misli pročitati na njegovom licu. Menije pak to bio dokaz da sve što priroda izbacuje – izlučuje – nije ništa drugo do otpad, bez obzira radi li se o bjelančevinama, šećeru, mineralnoj soli ili mokraćnoj kiselini. To se dogodilo prije više od 24 godine, ali moj doktor prirodnog liječenja (nekadašnji liječnik opće prakse) još uvijek vjeruje u nadomjestak bjelančevina pomoću hrane bogate bjelančevinama. Medicinski nalaz Brightnove bolesti bubrega, ako kemijski test urina ukazuje na visoki postotak bjelančevina, može biti jednako pogrešan kao i svi ostali nalazi. Izlučivanje bjelančevina znači da one nisu potrebne  tijelu, da je tijelo prezasićeno njima, da je preopterećeno tvarima koje sadrže velike količine bjelančevina. Umjesto da se hrana koja dovodi do trovanja smanji, ona se povećava, zahvaljujući pogrešnoj dijagnozi i nastojanju da se “gubitak” nadomjesti, sve dok pacijent ne umre. Nije li tragično da se otpad nadomješta otpadom, nakon što je priroda poduzela sve da čovjeka spasi izlučivanjem suvišnih otpadnih tvari. Sljedeći važan laboratorisjki test odnosi se na šećer u urinu, na dijabetes. Medicinski leksikon još uvijek ga drži “zagonetnim”. Umjesto da se jede prirodno slatka hrana čiji šećer može prodrijeti u krv i biti ondje prihvaćen, pacijent koji boluje od šećerne bolesti hrani se jajima, mesom, špekom itd., te ostaje nasmrt gladan zbog nedostatka hrane koja sadrži u sebi njemu najpotrebniji prirodni šećer.

Već je dugo vremena dokazano da sva testiranja krvi, osobito Wassermanova reakcija, nisu ništa drugo do lažni zaključci. Svi koji se bavimo prirodnim liječenjem ne možemo nipošto ignoritati nauk prirode, iako je vrlo složeno i teško osloboditi se starih zabluda koje nas u tome sprječavaju od djetinjstva naovamo. Jedna od najvećih pogrešaka očituje se u pojedinačnim nazivima za svaku bolest. Ime bilo koje bolesti nije važno i nema nikakve vrijednosti kod prirodnog liječenja bolesnika, pogotovo kod liječenja pomoću posta i dijete. Ako je svaka bolest prouzročena stranim česticama (a to je sasvim sigurno), tada je jedino važno i nužno znati o kojoj i kako velikoj količini opterećenja se kod dotičnog pacijenta doista radi, do koje mjere je njegov organizam oštećen stranim česticama i koliko je njegova životna snaga umanjena , a u slučajevima tuberkuloze ili raka, važno je znati je li došlo do razgradnje tkiva. Imao sam na stotine pacijenata koji su govorili da im je svaki liječnik kod kojega su bili na poretragama uspostavljao drukčiju dijagnozu i njihove patnje nazivao drugim imenom. Takve pacijente uvijek bih iznenađivao sljedećim riječima: “Ja točno znam što vam nedostaje – zahvaljujući dijagnozi vašeg izgleda – i vi ćete sami za nekoliko dana to vidjeti u ‘čarobnom ogledalu'”.

Pokusna dijagnoza

Kao što sam spomenuo na samom početku ovog poglavlja, vi biste dva do tri dana trebali postiti. Malo deblji pacijent trebao bi za vrijeme posta piti mnogo tekućine. Površina jezika jasno će ukazati na pojave u unutrašnjosti tijela, a disanje pacijenta ukazat će na količinu otpadnih tvari i stupanj njihova raspadanja. Čak je moguće odrediti vrstu hrane koja je pacijentu bila omiljena!

Osjećate li na početku kure posta na bilo kojem mjestu tijela bolove, možete biti sigurni da je to mjesto načeto, samo što simptomi nisu još dovoljno razvijeni, tako da liječnici kod svojih pretraga ne mogu otkriti o čemu se zapravo radi. Otpadne tvari zajedno s oblacima sluzavosti pokazuju se u urinu, sluzavost se izbacuje kroz nos, grlo, pluća, ali i zajedno s izmetom. Što se pacijent slabije i jadnije osjeća za vrijeme posta, utoliko veće je njegovo opterećenje i toliko slabija je njegova životna snaga. Ta pokusna dijagnoza vam točno pokazuje u čemu je problem i kako se može prevladati primjerenim ili radikalnim prijelaznim obrocima ljekovite hrane bez sluzavosti, te da li možete nastaviti s postom ili ga morate prekinuti.

Taj pokus je temelj, osnova svakog učenja prirodnog liječenja, fizike, kemije itd. To je pitanje koje se postavlja samoj prirodi, a ona daje uvijek i na svakom mjestu iste nepogrešive odgovore. Kad je pacijent nervozan, ili kad dođe do pojave srčanih smetnji, možete biti sasvim sigurni u to da je vaše tijelo prezasićeno tvorničkim lijekovima. Sušičav pacijent počet će nakon kratkog posta tako silno izlučivati iz sebe otpadne tvari da će svakome biti jasno kako bi glupo i suvišno bilo pokušati ga liječiti “bogatom hranom” kao što su jaja i mlijeko. To je objašnjenje pokusne dijagnoze. Vi ne možete zadobiti nikakav bolji uvid u unutrašnjost tijela, jamčim vam, nego upravo pomoću te jednostavne metode. Nikakvi skupi aparati ne mogu bolje i točnije pokazati stanje koje prevladava u unutrašnjosti tijela. Sve druge pretrage, uključujući i nalaz šarenice ili irisa, nalaz kralježnice itd. nisu nikad tako točne i pouzdane.

Ogledalo prirode, njegova otkrića, njegovi dokazi samo su dotle “čarobnjaštvo” dok se ne dokuči njihovo pravo značenje. Priroda vam pokazuje i otkriva naprosto sve, daleko točnije, savršenije i bolje od svake “znantsvene dijagnoze”.

Proricanje bolesti

Sada dolazimo do proricanja bolesti. Čuli smo za neku skrivenu bolest. Svaki čovjek, bez obzira koliko se hvalio sa svojim “dobrim zdravljem”, ima neku skrivenu bolest, i priroda čeka samo priliku da izluči otpadne tvari koje se pohranjuju u njegovom tijelu od djetinjstva naovamo. Svaki čovjek zna, ali ne može razumjeti, da je svaki ozbiljniji “šok”, poput “prehlade” ili “gripe”, za tijelo početak izlučivanja: no, priroda će na žalost u svom pokušaju temeljitog pospremanja biti onemogućena liječničkim savjetom da se dalje dobro jede i uzima lijekove. To naravno sprečava izlučivanje i stvara akutne kronične patnje. Svaki čovjek, pa ako i nije bolestan, posebno u kritičkim godinama između tridesete i četrdesete, trebao bi nekoliko dana postiti i pomoću “čarobnog ogledala” saznati nešto više o svojoj skrivenoj bolesti, gdje su mu slaba mjesta i gdje bi se mogla pojaviti. To je proricanje bolesti, i kad bi životna osiguranja u to vjerovala, bila bi opremljena zaista pouzdanom i sigurnom metodom koja bi ih zaštitila od rizika. Postiti dok jezik ne postane čist vrlo je opasno. Tko može objasniti zašto jezik postane čist nakon kratkog posta prekinutog “redovnim” uzimanjem obroka i zašto “čarobno ogledalo” pokazuje više naslaga, kad se nakon posta nastavite hraniti voćem ili hranom koja ne stvara suvišnu sluz? To je do danas neobjašnjena tajna “čarobnog ogledala”. A najjednostavnije objašnjenje glasilo bi da se izlučivanje kod uzimanja pogrešne hrane neko vrijeme prekida i vi se s tom pogrešnom hranom osjećate bolje. Čini se daje tu zatajilo čak i “čarobno ogledalo”, tako da vi povjerujete kako je vaše tijelo čisto. Međutim, povratak prirodnoj hrani pokazuje ipak nešto drugo. Normalnom čovjeku potrebno je duže razdoblje, od jedne do tri godine, sustavnog posta i prirodne hrane koja čisti tijelo, prije nego što će se tijelo stvarno očistiti od svih otpadnih tvari. Vi ćete za to vrijeme vidjeti kako tijelo kroz sveukupnu vanjsku površinu tijela trajno izlučuje otpadne tvari, kroz svaku poru na koži, kroz kanale kose, kroz debelo crijevo, kroz oči, uši, nos i grlo. Moći ćete vidjeti kako se izlučuje vlažna ali i suha sluzavost (perut). Prema tome, sve bolesti su povezane s ogromnim količinama otpadnih tvari koje su “kronično” pohranjene u tijelu. Zbog tog izlučivanja “kronične bolesti”, složit ćete se sa mnom, da nimalo ne pretjerujem kad objašnjavam: Nalaz vaše bolesti, svih čovjekovih oboljenja, duševnih i tjelesnih, dokazuje od samog početka civilizacije da sve bolesti imaju isti uzrok, bez obzira o kakvim se naznakama radi. To je bez izuzetaka jedna te ista kondicija, jedinstvo svih patnji: otpad, strane čestice, sluzavost i otrovi. “Unutarnja nečistoća” je preblag izraz za kronično začepljenje; ispravne oznake za kronično začepljenje jesu: otpadne tvari, prljavština, sluzavost, zadah, “nevidljivi otpad”.

Iz knjige “Ljekovita hrana bez sluzavosti” Arnolda Ehreta