Starac i (noćne) more

Živim u malom slavonskom mjestu junačke prošlosti. Nisam često putovao u životu, ali više od nekoliko navrata sam bio u Osijeku. Penzija je mala, a sedamdeset godina životnog iskustva naučiše me da nema ništa preče od domovine. Ne znam koliko još imam vremena pred sobom (nadgrobna ploča sa šahovnicom je spremna), ali dok sam živ će mi iznad televizora (u boji) stajati slike Franje i Woytyle. Da njih nije bilo, odavno bi nas sve četnici poklali. Zato ne volim ni Teslu ni Đokovića – takvi su nas ubijali u ratu.

Baba mi sere ako svake nedjelje mijenjam gaće, jer veš mora kuvat u loncu (crkla mašina), a ja opet kenjam komšijama koji ne okače zastavu na praznike. Djeca su odavno utekla u Njemačku. Kažu da se možemo viđat preko ekrana, ali ja u te vradžbine ne vjerujem. Nedavno sam slomio stolicu kad je Dinamo primio gol, ali sad napokon mogu odnijet uzorak doktoru, iako ne znam šta će mu. Svaki dan pizdim dok gledam Dnevnik, jer mladići su devedesprve ginuli, a sad je ekonomija u kurcu. Jedino ne znam zašto nikad ne kažu tko je kriv – oni drugi, jebli si mater komunističku! Ne kažem, ova Vlada je dobra. Imaju sve zube, znaju pričat američki, ali nije lako izvuć kola koja su drugi strmopizdili u financijsku provaliju. Zato, kad dođu izbori, ustanem u pola pet, navučem misno odijelo i idem na biralište, ponosno obavit svoju građansku dužnost. Čekam da se otvore vrata, prvi ulazim i zaokružujem prave Hrvate.

Pišem slabo, samo velika slova, ali dosta dobro mogu pročitat i ona mala. Tako sam jedared u novinama vidio priču o dalmatinskoj barabi koja je skinula tablice s auta i stavila neke druge, da ne mora plaćat tehnički. Još priča da nam ne treba država i razne gluposti koje nisam ni razumio. Pa majku ti božju, je l on živi u Rvackoj ili na Marsu?! Ubio bih svakog tko ne cijeni prolivenu krv naših predaka i hrvatski kruv koji jede. To sve treba dovest na goli otok, zajedno sa Srbima i pederima, pa nek tucaju kamen dok se ne opamete. Za besanih noći sam dosta razmišljao o tom probisvjetu koji nam oće rušit državu i smislio nekoliko zajebanih pitanja za njega. Evo, tu me reži ako bi znao odgovorit:

Da majka država nije obukla radni kombinezon i izgradila ceste, po čemu bi, dangubo, vozio svoju krntiju, koju si maznio boktepita gdje?

Da nema državnih doktora, tko bi ti davao tablete kad oboliš?

Ako si tako pametan, zašto ne osnuješ svoju stranku pa ćemo vidjet koliko ćeš glasova dobit?

Bez pisanih zakona, kako će čovjek znat šta se smije, šta ne smije?

Nadam se da će mufljuz pročitati ovo što diktiram, aktivirati dio mozga kojeg mu droga još uvijek nije pojela i shvatiti da je država iznad svega. Dobro, sad je još uvijek mlad i lud, ali šta će kad dođe u moje godine? Bilo bi šteta da mu život bude jadan i neispunjen…

4 misli o “Starac i (noćne) more”

 1. Razmišljane starca injegove poruke je totalni dokaz psihološke nezrelosti, mislim da je takvih jako puno i jako je teško naći riješenje da se i takvi osvjeste i probude. Oni ne žele nikakve promjene ni saznanja i vjeruju svojim robovlasnicima usprkos što vide da ih na razne načine varaju i opet će iči na biralište da zaokruži čiji će rob biti. Nažalost! …………..

  Odgovori
 2. Zabranjeno je plakati bez pouke,probuditi se, a ne znati što sa sobom,
  bojati se vlastitih uspomena.
  Zabranjeno je ne smijati se problemima,ne boriti se za ono što želiš,
  odustati od svega zbog straha,
  snove ne pretvoriti u stvarnost.Zabranjeno je ostaviti svoje prijatelje,
  ne pokušati sačuvati uspomene,
  i zvati ih samo onda kad su ti potrebni.Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima,
  pretvarati se pred ljudima do kojih ti nije stalo,
  izigravati drugu osobu da bi te pamtili,i zaboraviti one kojima je zaista stalo do tebe.
  Zabranjeno je ne činiti stvari za samoga sebe,
  bojati se života i obaveza,ne živjeti svaki dan kao da ti je posljednji.

  Zabranjeno je otjerati nekog s kim se nisi pomirio,
  zaboraviti njegove oči, osmijeh, sve…
  zato što je on nastavio svojim putem.Zabranjeno je zaboraviti njegovu prošlost
  i zamijeniti je njegovom sadašnjošću.
  Zabranjeno je ne pokušavati shvatiti druge,misliti da je njihov život vredniji od tvog,
  ne spoznati da svatko ima svoj put i sreću.
  Zabranjeno je ne stvarati vlastitu priču,ne imati vremena za ljude kojima si potreban,
  ne razumjeti da ono što ti život daje, to i uzima.
  Zabranjeno je ne tražiti sreću,ne živjeti život s pozitivnim stavom,
  ne misliti da uvijek možemo biti bolji.
  Zabranjeno je ne znati da bez tebe ovaj svijet ne bi bio isti.

  Autor: Pablo Neruda, čileanski pjesnik (1904.-1973.)

  Odgovori
 3. Nadam se da će mufljuz pročitati ovo što diktiram, aktivirati dio mozga kojeg mu droga još uvijek nije pojela i shvatiti da je država iznad svega. Dobro, sad je još uvijek mlad i lud, ali šta će kad dođe u moje godine? Bilo bi šteta da mu život bude jadan i neispunjen…

  Taman san ugasija baklju i dalo mi je mislit ;*) Ako nekim slučajem dođem u neke godine (Ne daj bože više od 60 ;*( možda nekakav srčani ili moždani udar,a može i kombinacija ,i to ne one pizdarije ,malo te štrecne pa očekuješ ponovno sranje i ločeš gomile tableta ;*) to triba bit ono najzajebanije sranje ,kad te već mora udrit neka bude najgori koji može ;*) ISUS je iznad svega,država je udruženje lopova ;*) i glasača ;*) Da bogda svi iselili u irsku pa će se ta” država” prodat za kutiju tableta ( već je prodana;*),a usrani penzići prodaju guzicu i svit za jednokratnu naknadu od par sto kuna i onda seru o predacima i nekakvom poštovanju nečega,i Još se ponose time ;*) Mufljuz Još zarađuje za penzionere,ali neće Još dugo razbojniče ;*) Država je samo iznad onih koji se boje života i posljedično smrti ;*)Strah većine je da ne bude sam pod stare dane ,i da ima penziju za lijekove ,i ostale stvari koje su potrebne u starosti,da bi mogli nastaviti biti teret bližnjima ,umjesto da se istaknu nesebičnošću i poštede bližnje muke ;*) Inače san duša od čovika,hrvat,katolik,strojar,električar,a koji put i pisnik ;*) a droge su krive za ovakav osjećaj naspram države i sekti koje njom upravljaju,a najljepši osjećaj imam za guslače koji promišljeno i vrlo pažljivo biraju svoje kandidate za mjesta koja omogućavaju četiri godine legalne onanije na državnom proračunu,za što kuna na plaću ;*) Društvo je parazitna nakupina i treba ga humano riješiti muke !

  Odgovori
 4. “Bilo bi šteta da mu život bude jadan i neispunjen…”
  Život ti je nejadan i ispunjen, i to je najvažnije za tebe, pa zanemari ovog/mufljuza kojeg nemreš i da oš shvatit 😀

  Odgovori

Komentiraj