Biti ili ne biti lud? Biti ili ne biti umjetnik?

Najveća uvreda jednom umjetniku je osporiti njegovu originalnost, autentičnost  njegovog izraza.

Najveća uvreda jednoj osobi je osporiti njenu normalnost, kompatibilnost do njene društvene okoline.

Umjetnici su oduvijek bili smatrani luđacima. Okolina ih se divi, zavideći im na njihovoj slobodi, hrabrosti i nekonformizmu, dok ih istovremeno prezire i mrzi zbog njihove nepredviljivosti i neuračunljivosti. Pogledajmo iskreno u sebe i osjetimo, koji dio nas obožava, a koji satanizira umjetnost i umjetnike. Koji dio nas se boji ludosti, neprihvaćenosti i neshvaćanja okoline. Koji dio nas se tako ustrajno trudi da nas odvuče i od same pomisli na ludost umjetnosti?

Što je zapravo ludost umjetnika? Za njegovu okolinu je to etiketa. Za njega samog je to fenomen. Ludost je za umjetnika (=čovjeka) garant njegove slobode, garant distanciranosti od normi društva.  Moral i društvena pravila su za njega samo ograničenja koja služe da osoba ostane osoba, tj. da rob ostane rob. Umjetnik prvenstveno doživljava sebe kao individuu. Pritisak pripadnosti nekom kolektivu je za njega sekundarna, uprvavo marginalni nagon i dokaz nezrelosti osobe. Ludost je njemu poput magične formule,  frekvencije koja ga obavija,  štiteći ga od porobljavajućih utjecaja  njegove društvene okoline. Zanimljivo da takvi utjecaji ne dolaze iz prirode same.

Jedini problem koji umjetnik sam ima sa svojom ludošću je pitanje kontrole, tj. prepuštanja njoj. Kontrolira li ludost njega, ili on kontrolira ludost? Umijeće ili disciplina umjetnika je naučiti kontrolirati svoju ludost i ne pretvoriti osjećaj kreativnosti, slobode i lakoće, koje ona donosi, u osjećaj samovažnosti, posebnosti, ekskluzivnosti, nadmoći, besmrtnosti. Biti drugačiji i živjeti bez potpore i razumijevanja okoline, 24 sata na dan, je naporan pothvat koji ne teraje sat-dva, dan ili mjesec, već cijeli život. Napraviti most između dva kontineta, svoje iracionalnosti i „smislenosti“ društva je izazov svakog umjetnika ponaosob. Umijeće kontrolirane ludosti je disciplina koja našu individualnost i čovječnost pouzdano i dugoročno štiti od tiranije kolektiva. To umijeće je vrlo individualna stvar. Umjetnik ga izgrađuje cijeli svoj život, pažljivo njegujući  njegovu vrlo ranjivu ravnotežu.

Genijalnost umjetnika se svodi na njegovu sposobnost da prilaže jedan svijet, drugačiji od onoga koji poznajemo. U suštini umjetnik doima isti svijet kao prosječna osoba, ali je njegov sistem interpretacije potpuno drugačiji. Dok je za osobu sve što nas okružuje poznato i stoga dosadno, njenim  životom vlada rutinska i sa vremenom postaje depresivana. Depresivnost je direktna posljedica manjka energije, koju promatrač crpi iz svog kontakta sa svijetom, promatrajući-doživljavajući ga kao bez predrasuda, kao fenomen. Etiketiranje ili ne-doživljavanje svijeta nas osuđuje na ono isto-dosadno-mrtvo zakukuljeno sopstvo odvojeno barijerom ega-osobe.

Nasuprot tome umjetnik nastoji vidjeti svijet kao čudo, kao misteriju koju nikad neće dokučiti i raduje se svakom milimetru i svakoj sekudni svoje interakcije sa njim. On svijet ne interpretira po pravilima i normativima društva. Za njega su pravila i norme društva samo religija, ideologija robova, onih normiranih, normalnih. On nije i ne smije biti normalan. Da bi bio umjetnik, on mora biti lud, kontrolirano lud.

Razlika između umjetnika i prosječne osobe je u hrabrosti i istrajnosti. Umjetnik vjeruje u ono što direkno percipira svojim čulima, svojim cjelokupnim bićem,  te svim srcem voli svoje autentično perceptivno iskustvo. Njegova golema hrabrost se očituje u tome, što se on ne srami da je drugačiji, što svijet vidi drugačije, što misli svoje misli i govori svoje riječi. On se ne srami što nije normalan, što je drugačiji.  On je sam na svijetu i ne boji se svoje samoće. Umjetnik nema i ne smije imati istomišljenika, jer nitko na svijetu nema njegove oči i ne polaže pravo na njegovu svijesno iskustvo. On ponosno nosi svoje žive hlače, živo srce i živa usta, jer zna kolika je njihova vrijednost i koju cijenu on za njih plaća. Njegovo najveće bogatstvo je sloboda, sloboda od nemtnutih pravila društva, sloboda od svakojake prisile izvana. Njegov najveće blago su njegovo tijelo i njegova svijest, kao baza i garant slobodne percepcije. Njegovo doimanje trenutka jest i mora ostati  na nivou doimanja čistog fenomena. U protivnom njegovo iskustvo ne crpi energetski udar iz doživljenog i on nema što poručiti, što prenijeti sa svojih „putovanja“ onim normalnim. U protivnom njegova djela nemaju snagu i autentičnost, koja je toliko simptomatična za svaki istinski umjetnički rad. Fascinacija umjetničkog djela je energetska  informacija pohranjena u taj materijalni artefakt. Umjetničko djelo je poput kompjuterskog stika za pohranjivanje, osim što za njegovo čitanje nije potreban kompjuter već svijest. Biološki kvantni kompjuter nije ništa drugo do čovjekovo tijelo, a umjetničko djelo kvantni stik za pohranjivanje perceptivnih podataka.

Između osobe i umjetnika se nalazi bezdan koje nastanjuje čudovište, zvano Ego. Ego je program definiranja samog sebe kroz prizmu društvenih normi, vrijednosti i polažaja. Ego može opstati samo u socijaliziranom svijetu. Transformacija od osobe do umjetnika je proces desocijalizacije. Osoba ne može biti i ostati sama. Ona svoje postojanje bazira na konstantnoj interakciji sa društvenom okolinom. To je proces koji zovemo mišljenje i podsjeća me na neprestano kooperiranje mobilnog telefona sa odašiljačem. Vrijednost osobe se mjeri količinom misli, kao što se kvalitet mobilnog telefona cijeni preko brzini i učestalošću njegove komunikacije sa „stupom“.

Da bi bio i ostao svoj i time kreativan u svom radu, umjetnik stalno mora biti „offline“ od „clouda“ društva. Njegovo zdravlje i sloboda je proporcionalna njegovoj umjetničkoj disciplini, toj vjernosti samom sebi i nepokolebljivosti u svoju autentičnost i suverenitet. Bolje je biti i gladan, nego se prostituirati za ciljeve osobe, tj. ciljeve društvene normalosti. Njegov rad je njegov talisman protiv transhumanističkih trendova, koji sve nastoji pretvoriti u podobne osobne, spremne za daljnju „evoluciju“ u bio-robote.

Umjetnik je živi čovjek, koji svoju čovječnost ne dokazuje svojim intelektualnim cinizmom, već skromnošću svoje genijalnosti u različitosti. Potvrda njegove čovječnosti su njegova djela, koja odišu inspiracijom, živom energijom, a ne mrtvom digitalnom valutom. Ono čega se on zaista boji je gubitak slobode i pad u svijet normaliteta. On se boji da će zaboraviti činjenicu, da je on sam i svijet oko njega čudo, koje nikad neće shvatiti, ali koje može doživjeti i prenijeti svoje iskustvo u svoja djela. On se boji da će izgubiti privilegiju doimanja stvarnosti izvan ograničavajućeg normaliteta osobe, naroda, države, religije i znanosti. On se boji pada u ropstvo  egregora i sljepilo ideologija. Njegov osnovni postulat je postulat čovjeka, a on glasi: totalna sloboda totaliteta bića i njegove precepcije. Umjetnik  je fenomenalist u praksi, dakle apsolutni anti-romantičar. Njegova sloboda je ono najvrijednije što posjeduje, sloboda od bilo kakve uvjetovanosti.

Pronađimo i gajimo našu vlastitu ludost, našu umjetnost! Ako ustupimo slobodu na svoju ludost u zamjenu za sigurnost, na kraju gubimo oboje.

7 misli o “Biti ili ne biti lud? Biti ili ne biti umjetnik?”

 1. pozdrav tebi umjetnice/če koji upravo čitaš istinu poticanja pozitive u tebi a onda da ju prenosiš kamo god da si ili na kom nivou osvještenja si trenutno – stoga evo prvo vizualni poticaj plasiran naravno od znalca koji nam osigurava ovaj prostor za razmjenu i napredak znakovita imena a i prezimena pa gledaj i čuuuj……kaaaaaaas………..aloooo…..aloooo……aloooooooooooooooo
  http://covjek.insertioweb.com/wp-content/uploads/2020/03/konvencija-4-1000.jpg
  vidimo li poruku sa izraza ovog lica iza kojeg je najava ……čekajte malo pa i ja imam svijesti i ona raste……….evo imam i prilog u prilog napredne svijesti koja nam izposlaga ovaj odabrani ispis……:
  ….. Morate shvatiti da vi imate stvaralačku volju da stvorite tu situaciju i ono što bismo mi od vas zatražili je da ne osuđujete nikoga u tom području, bili oni pripadnici Jišmaelaca, Huvida, Nazarenca ili bilo koga drugoga, shvaćate li? Jer u vašoj energiji moći, vi možete i uneravnotežiti tu ravnotežu. Kako se to naziva?
  JOHN: Vi govorite o ravnoteži i nepristranosti.
  TOM: To je točno. Samo dozvolite vašoj energiji da teče, a to će biti najteže. Sada ćemo vidjeti shvaćate li doista tko ste!
  SVI: (Smijeh)
  SUŠAN: Mogu li upitati nešto o atomskoj energiji, da li ju je moguće omotati,obuzdati i pokopati – može li se ona pozitivno upotrijebiti?
  TOM: Sve što je negativno može se pretvoriti u pozitivno, da.
  Došli smo do vremena ozbiljne situacije kao i do vremena u kojem postoji prigodaza veliku radost (1990.) Vrijeme je da svaki pojedini od vas ukloni ja iz sebe, daima velike obzire, u svim područjima postojanja, za budućnost vašeg planeta Zemlje,u pripravi za mlada ljudska bića kojima čovječanstvo sada podaruje život. Jer, vi i oni nosači ste i budućnosti Zemlje, a zapravo, i Svemira. Mi bismo vas zamolili da budete u velikoj radosti, da uklonite gluposti, da se preobrazbom uzdignete iz usredotočenosti na same sebe, da proširite suosjećanje, da hodate slaveći Zemlju i da u potpunosti preuzmete odgovornost za vaš okoliš, da u vašu svijest uvedete informacije koje stvaraju budući boljitak za vaš planet. Stvorite djelatnu mrežu informacija tako da ih možete prenositi drugima. Nemojte postati fanatični.Činite to s uvjerenjem, ali i s plemenitim suosjećanjem. Ali, najvažnije, oni koji imaju djecu, moraju u toj djeci izgraditi strukturu velike ljubavi za sva stvorenja, za cjelokupni život na planetu Zemlji.Mi bismo vas također zamolili, za vaš vlastiti boljitak, kao iza boljitak planetaZemlje, da svakodnevno meditirate da biste pronašli vrijeme i prostor za povezivanje s nama, jer mi smo zaista sposobni, ako se vi povezete s nama, iznova vas ispuniti energijom. Vi možete sami meditirati osamnaest vaših minuta, ali bismo vas zamolili da to radite u vrijeme kad vam se ne žuri: to će vam pomoći uvašem vlastitom kretanju kroz dan, a i koristit će planetu Zemlji. Tijekom vaših meditacija, mi nećemo govoriti, ali mi smo tu da vas prožmemo našom ljubavlju i radošću. Uvijek imajte na umu da dvanaest posvećenih ljudi, potpuno i u cjelosti bez ega, koji sjede u tišini, mogu donijeti velike promjene na planet Zemlju.

  Ako nije moguće stvoriti takvu obavezu, mi to shvaćamo – to ne znači da vas manje volimo ili štujemo, ali ako se trebate istinski posvetiti preobrazbi planeta Zemlje, onda je vrijeme da hodate sigurni, radosni i svjesni; da pronađete kristal unutarnjeg znanja i upućenosti u svakom od vas, to je ono što je neophodno.Zapamtite ovo: znanje nije mudrost. Mudrost dolazi iznutra i ne može se naučiti i osoba koja je mudra, ne kaže da je mudra. Onaj tko je mudar odvaja se, odmiče, promatra i zna kad treba krenuti naprijed bez izrabljivačkog ega. Najvažniji od svega su radost, ljubaznost, suosjećanje, najvažnije je imati milosrđa, imati vjeru i prihvatiti da uvijek postoji nada za uzdizanje.

  Odgovori
 2. +
  🌹…..🌹…..🌹…..🌹…..🌹

  eeeeeeeeeeee……seeeeestrrooooo………… braaaaaateeeee…………ma …..!!!!!!!!!!
  Nađi vremena za smijeh, to je melodija duše.
  Usamljenost i osjećaj da nisi poželjan, najgore je siromaštvo.
  Radosno srce nastaje, naravno, samo od onog srca koje izgara od ljubavi.
  Draže su mi pogreške učinjene u nježnosti i sućuti negoli čudesna djela u neljubaznosti i grubosti.
  Ne čekajte vođe, učinite to sami, od osobe do osobe.

  Nađi vremena za molitvu, to je najveća snaga na zemlji.

  Radosno srce nastaje, naravno, samo od onog srca koje izgara od ljubavi.
  Nikada ne dopusti da sretneš nekoga tko nakon susreta s tobom neće biti sretniji.

  Davati samoga sebe je bolje nego samo davati.

  Ljudi su katkad neuračunljivi, nelogični i sebični; Ipak im oprosti!
  Kad si brižan, ljudi te mogu optužiti da imaš sebične motive; Ipak, budi brižan!
  Ako si uspješan steći ćeš i lažne prijatelje i istinske neprijatelje; Ipak, i dalje budi uspješan!
  Ako si iskren i prostodušan, ljudi će te pokušati prevariti; Ipak, budi iskren i prostodušan!
  Ono što ti izgrađuješ godinama netko može porušiti u trenutku; Ipak, gradi!
  Ako si spokojan, miran i sretan, ljudi mogu biti ljubomorni; Ipak, čini dobro!

  Daj svijetu najbolje što imaš, vjerovatno neće nikada biti dovoljno; Ipak, daj svijetu najbolje što znaš i imaš!

  Ako pogledaš bolje, na kraju ipak je sve to između tebe i Boga. Nikad nije ni bilo između tebe i njih!
  🌹…..🌹…..🌹…..🌹…..🌹

  Odgovori
 3. 😇 … 😇 … 😇…
  ……… 😇 😇 😇 😇 😇 😇…….
  …………………………………………………………………………………😇 😇 😇 😇 😇 😇 😇 😇 😇

  Odgovori
 4. Slika ipak govori tisuću riječi ,ili krpelja na automehaničaru ;*) jedinstvena grana umjetnosti nazvana in stala cija ;*)elastične šajbe međ nozdrve junače !

  Odgovori

Komentiraj