Dizel (Diesel) ili bajka o energetskom preokretu

 

Nećemo ovdje pitati o modnom brand-u „Diesel“, na žalost muških čitaoca. Posvetit ćemo pažnju  temi dizela kao goriva motora koji ga koristi, na radost čitateljica. Osmotrimo neke povjesne konotacije, koje nam mogu pomoći da bolje shvatimo tok povijesti, kakav nismo učili u školama i time bolje shvatimo naše aktualno vrijeme, vrijeme civilizacijske promjene na bazi promjene energenata, koja se ne bazira na zdravorazumskim osnovama. Naime, nikakva se stvarna revolucija na polju energije, u skoroj prošlosti, nije dogodila. Dogodila se samo politička „revolucija“, koja nam kao i na području klime, prodaje nešto drugo zapakirano pod etiketom istine. Ukoliko ne učinimo svjestan napor i zaustavimo ponavljanje fake-istina u „našim“ umovima, ne preostaje nam ništa drugo nego da ih proglasimo istinitim i podržimo kao stvarnost.

Kad se dogodila posljednja globalna energetska revolucija? Otkriće dizela kao goriva dobivenog iz nafte, nije ni približno toliko spektakularno koliko otkriće dizelskog motora. Njemački inženjer Rudolf Diesel (1858-1913) patentirao je prvi dizelski motor koncem 19.-og stoljeća. Dugoročni potencijal tog otkrića najbrže je shvatila tadašnja svjetska imperijalna sila, Velika Britanija. Prije doba dizela, koji uzgred rečeno još traje, vladalo je razdoblje parnog stroja. Pokušajmo si zamisliti koliko je ugljena bilo potrebno za pogon lokomotiva i brodova, pogotovo onih prekooceanskih. Efikasnost dizel motora uveliko je nadmašilo onu parnog stroja, te se vojno-industrijski fokus sa ugljena ekspresno prebacio na naftu. Gotovo preko noći su se najveće svjetske sile okrenule prema bliskom istoku i njegovim zalihama nafte. Tadašnja Njemačka je zajedno sa Turskom, odmah počela planirati prugu do Bagdada, što je toliko uplašilo Engleze, da su u roku od 15 godina isplanirali oba i započeli prvi svjetski rat.  Ta dva svjetska rata su preokrenuli prirodni tok svjetske povijesti, koji je Njemačku trebao katapultirati na vrh svjetske znanosti i ekonomije, što je pokazao njen fantastični rast na prelazu iz 19.-og u 20.-o stoljeće.

Dizel-revolucija je jedna od najvećih tehnoloških revolucija u povijesti civilizacije, koja se desila gotovo istovremeno sa onom električnom. Obje su istovremeno i najveće ekološke revolucije, koje su promjenile izgled neba, kako u industrijskim gradovima, tako i u lukama i željezničkim postajama. Danas smo pak svjedoci nametnute nam revolucije na području mobiliteta, gdje najviše zalugom političkog pritiska, a ne na osnovu tehnološke ili ekonomske logike, elektricitet nastoji zamjeniti „fosilna“ goriva.  Još je smješnija euforija u vezi osvajačke najezde romobila i ostalih „individumobila“ na električni pogom. Zaboravili smo, skupa sa još mnoštvom interesantnih izuma,  da je još prije stotinjak godina postojao i funkcionirao isti takav električni romobil i automobil. Ipak električna revolucija se tada prvenstveno koncentrirala na područje nekretnina (izuzev električnih tramvaja), dok se dizelska revolucija fokusirala na područje mobiliteta na duže razdaljine. Još i danas po americi voze isključivo lokomotive na dizel i svjetskim morima plove tankeri sa dizelskim motorima. Još i danas po cestama svijeta teretna vozila troše dizel, isto kao i tenkovi svih svjetskih vojski. Superiornost dizela u odnosu na benzin i električnu struju nije samo veća sigurnost u odnosu na transport, požar i eksplozije, već i mogućnost ekološkijeg zbrinjavanja nakon „penzioniranja“. Sjetimo se uzgred, kako su saveznički (engleski) oficiri plašili neuke partizane na tada slobodnom Visu, gaseći svoje cigare u bačvama punim dizelskog goriva, dok su partizani bezglavo bježali u zaklon, očekujući eksploziju.

Povijest se definitivno ponavlja. Isto kao što je u teslino doba Evropa prespavala električnu revoluciju i prepustila da SAD postavi temelje postanka vodeće svjetske sile, tako smo i sada svjedoci kako su amerikanci sa Tesla automobilima ostvarili veliku prednost u odnosu na automobilsku industriju Evrope i ostatka svijeta. Možda električna struja jednostavno ne paše duhu Evrope, koja je ne samo stvorila dizelski motor, već ga dovela i do perfekcije. Ili kako bi rekla moja susjeda: „Jednom dizel, zauvijek dizel!“, a oči joj sjaje dok priča o „1000 prevezenih kolometara sa jednim tankom“.

Sjećate li se obećanja u vezi jednolitarskog auta krajem devedesetih prošlog stoljeća? Što se dogodilo? Nakon političkog pritiska „sa druge strane bare“, kampanja jednolitraša  je utihnula i sve je polako palo u zaborav, iako je tehnologija bila zrela da proizvede „čudo od Audija“. Da nije bila umjetno stopirana (neka samo još netko spomene glupost da kapitalizam nije plansko-državna ekonomija), ta tehnologija bi dugoročno spriječila nadolazak već odavno planiranog električnog auta. Tko bi mislio o autima na struju, kad bi sa litrom ulja mogao preći 100 kilometara. Dizelski motor čak nije ni ovisan o nafti. Ulje se relativno lako može napraviti. Za to nije potrebna nikakva visoka tehnologija. Napraviti struju je ipak malo teže i upravo tu leži skriveni razlog, zašto se politički forsira tema električnih auta, pod krinkom isto tako političke ideologije-religije u vezi klimatske krize. Jedan od sigurnih razloga je mogućnost bolje kontrole individualnog mobiliteta, kao što je lakše kontrolirati ljude ukidanjem papirnatog novca.

Usprkos PR kampanji „Dieselgate“ čiji je cilj da se njemačka automobilska industrija oslabi i preokrene javno mijenje u vezi dizela, dizelski motor je bio i ostao najbolji sa svojih 40-45% učinkovitosti. Hidrogenski, sveukupno gledano,  ima samo 20% učinkovitosti, a za električne automobile jednostavno nema ni približno dovoljno struje. Ako netko misli da će vjetar nadoknaditi manjak, grdno se vara. „Vjetromlati“ ne samo da ne daju puno struje, već ni ne vraćaju uloženu investiciju. Dodatni minus svara njihova osjetljivost i potreba za čestim servisima i sve se to naravno plaća iz državne kase. Korist imaju samo proizvođači i monteri tih čudovišta, koja vizuelno zagađuju našu okolinu za buduća stoljeća. Ne samo da temelj od 500 tona betona nije moguće dematerijalizirati, nego se ni korišteni materijali ne daju uobičajenim metodama reciklirati.

 

6 misli o “Dizel (Diesel) ili bajka o energetskom preokretu”

 1. Uz ovu temu svako se odlično nadovezuje novi dokumentarac Michaela Moorea – “Planet of Humans”. Solarne ćelije, vjetroelektrane, Obnovljiva energija sve je to obična prevara za budale. Ništa novo!

  Odgovori
 2. pa malo od tehnike – na zbivanja u čovjeku :
  💞 💞 💞 💞 💞
  Primjerice, otkrili su da je prvi organ koji se razvije prilikom formiranja fetusa upravo srce. Ono je vidljivo već nakon prvih 19 dana, dok vjeruju da se u razdoblju od osam tjedana razvija u potpunosti, u fazi dok je embrij velik tek tri centimetra.
  Ono počinje kucati samo od sebe mnogo prije nego što su mozak i ostali organi uopće formirani. Još uvijek ne znaju što pokreće to kucanje, ali znaju da ta pokretačka snaga dolazi iz samog srca i da mu nije potrebna veza s mozgom da bi nastavilo kucati.
  Osim toga, srce proizvodi najsnažnije i najopsežnije ritmičko elektromagnetsko polje koje prožima svaku stanicu našeg tijela. U usporedbi s elektromagnetskim poljem koje proizvodi mozak, srčano polje je 60 puta snažnije u električnom i 5 000 puta snažnije u magnetskom smislu a proteže se u krugu od pet metara izvan tijela.

  Razlog zbog kojeg je to značajno je taj što se od ta dva polja u suštini sastoji ukupna stvarnost koju doživljavamo. Uvijek prisutno ritmičko polje ljudskog srca ima snažan utjecaj na procese koji se odvijaju u tijelu i djeluje kao glavni prijenosnik informacija koje odašilju sinkronizirajući signal za cijelo tijelo.

  Istraživanja su pokazala da emocije koje doživljavamo izravno utječu na ritmičke obrasce po kojima naše srce kuca.
  Uloga emocija

  Negativne emocije kao što su ljutnja ili frustracija izazivaju neuobičajane, neuredane i nekoherentne obrasce srčanog ritma. S druge strane, pozitivne emocije poput radosti i zahvalnosti povezuju se sa glatkim, urednim i koherentnim obrascima u srčanoj aktivnosti.

  Promjene u obrascima kucanja srca izazivaju odgovarajuće promjene u strukturi elektromagnetskog polja koje naše srce odašilje što zauzvrat djeluje na naše cjelokupno tijelo. To jasno pokazuje da srce izloženo utjecaju straha, tjeskobe, tuge, ljutnje ili bijesa nije u skladu sa samim sobom, zbog čega odmah reagira kako bi nam dalo do znanja da se nalazimo u stanju neravnoteže.
  Nije li zanimljivo da se, kad god učinimo nešto što je suprotno našem srcu, osjećamo loše i imamo grižnju savjesti? Međutim, naše oglušivanje na signale koje nam srce šalje, na duže staze, utječe nepovoljno na naše tijelo stvarajući neravnotežu koja crpi našu energiju i proizvodi opterećenje za cijeli naš sustav. Primjerice, u stanju povećanog stresa luči se kortizol, hormon koji potiče starenje.
  S druge pak strane, kad doživljavamo pozitivne emocije, naše srce radi optimalno. Štoviše, uspjeli su pokazati da produžene pozitivne emocije dovode do specifičnog stanja koje su nazvali psihofiziološka koherencija. Psihološki gledano, to stanje se povezuje sa značajnim smanjenjem unutarnjeg mentalnog dijaloga, smanjenjem stresnih doživljaja, povećanom emocionalnom ravnotežom i mentalnom jasnoćom.

  Na fiziološkoj razini, to stanje prati povećana učinkovitost i sklad u aktivnosti i međudjelovanju svih tjelesnih sustava.

  Istraživanja su pokazala da se, primjerice, za vrijeme produženih osjećaja ljubavi i zahvalnosti moždani valovi, te također krvni tlak i ritam disanja, između ostalih oscilatornih sustava, prirodno usklađuju sa ritmičkom aktivnošću srca, te se u stanju savršene ravnoteže između organa i žlijezda u tijelu počinju lučiti hormoni pomlađivanja, posebno DHEA i naš cjelokupni imuni sustav jača samo zato što se osjećamo dobro!

  Daljnji eksperimenti pronašli su zapanjujuće dokaze da elektromagnetsko polje srca može prenijeti informacije između ljudi. Bili su u stanju izmjeriti izmjenu srčane energije između pojedinaca koji su bili metar i pol udaljeni jedan od drugoga. Otkrili su da se moždani valovi jedne osobe mogu uskladiti sa srcem druge osobe.
  💞 💞 💞 💞 💞
  Naime, otkrili su da je srce prije svega osjetilni organ i sofisticirani centar za primanje i procesiranje informacija koji posjeduje vlastiti živčani sustav s razvijenom mrežom od preko 40 000 neurona koja mu omogućava da uči, sjeća se i donosi funkcionalne odluke neovisno od mozga!

  To objašnjava kako je moguće da se ljudi kojima su presađena srca drugih ljudi, s vremenom počinju sjećati događaja i iskustava svojih donatora te u većini slučajeva razvijaju sklonosti ili navike koje su potpuno različite od njihovih vlastitih.

  Štoviše, brojni eksperimenti su pokazali da signali koje srce neprestano šalje mozgu utječu na funkciju viših moždanih centara povezanih s percepcijom, spoznajom i procesiranjem emocija. Drugim riječima, pozitivne emocije koje osjećamo u svom srcu nam pomažu da aktiviramo skrivene potencijale svog mozga i postanemo daleko kreativniji i inovativniji u rješavanju problema, dok negativne emocije i stanja poput panike blokiraju našu sposobnost percepcije u potpunosti.

  Dakle, sve nam ukazuje, od znanstvenih otkrića, zdravog razuma, naših izravnih životnih iskustava, osjećaja i intuicije, da je srce središte našeg bića. Koliko će nam trebati da tu spoznaju prihvatimo i istinski počnemo živjeti u skladu s njom?
  Dakle, osnovni preduvjet kojeg trebate ispuniti kako biste uopće mogli doći u poziciju da se povežete sa svojim srcem je da prestanete gledati, slušati i čitati sve vijesti koje dopiru do vas iz svih medija.

  Razlog zbog kojeg je to od presudne važnosti je taj što su (dez)informacije koje primate preko masovnih medija strukturirane tako da vas drže neprestano angažiranima u beta stanju svijesti i da u vama potenciraju strah, neizvjesnost, tjeskobu, nesigurnost i očaj koji vas ostavljaju duboko zaključanima u umu.

  Naime, naš mozak se sastoji od milijardi neurona, moždanih stanica koje koriste elektricitet kako bi međusobno komunicirale. Kombinacija u kojoj milijuni neurona istovremeno šalju signale proizvodi ogromnu količinu električne aktivnosti u mozgu koju je moguće izmjeriti elektroencefalogramom (EEG). Ta aktivnost poznata je pod nazivom obrazac moždanih valova.
  💞 💞 💞 💞 💞

  Odgovori
 3. + uz poznata stanja ima i ovo iz promišljanja i uočavanja ekipe koja prati šumija i nekog kosmičkog utjecaja što valjda i uočavate da sunce neobično …..g r i j e….. pa uz ova poznata stanja i ovo s nekim za mnoge ZF promišljanjima………s nekoliko ???

  1. Beta stanje svijesti doživljavamo kad smo svijesno budni, posvećeni obavljanju svakodnevnih poslova ili uključeni u mentalne aktivnosti te kada osjećamo uzrujanost, napetost, strah, tjeskobu i kada smo usredotočeni na “preživljavanje”. Tada djelujemo u frekvencijskom rasponu od 14-30 Hz (ciklusa u sekundi).

  2. Alfa stanje svijesti karakterizira frekvencijski raspon od 8 – 13 Hz i povezuje se sa opuštenošću, kreativnošću, povećanom sposobnošću učenja i pohranjivanja informacija.

  3. Theta stanje svijesti obuhvaća raspon od 4-7 Hz i označava stanje duboke smirenosti.

  4. Delta stanje svijesti se kreće od 0.1 do 4 Hz i smatra se stanjem dubokog sna bez svijesti, iako je, naravno, moguće biti potpuno svjestan u tom stanju, kao što je slučaj kod duboke meditacije.
  i prilog o aktuelnosti u kojoj se nalazimo i što je mogući uzrok poremećaja s ovom vijesti da uređaji čak nisu kalibrirani za ovu situaciju u Tomsku koje vodi Uvarov nisu bili u stanju izmjeriti jačinu šumanove rezonance – nagađanja naravno ima
  u četvrtak -čet pitanje

  Prihvaćeno putem e-pošte:

  26. svibnja pojavila se Schumannova rezonanca kao što je prikazano na priloženoj slici. Možete li komentirati što se ovdje događalo?
  Podaci praćenja tvrtke Schumann Integrated iz Tomska vratili su se u rad, s većinom podataka za 11. i 13. svibnja 2020. Puno manje razdoblje zatamnjenja 11. svibnja, u trajanju od ~ 15 minuta, a drugo 13. svibnja, u trajanju od ~ 30 minuta. Od 11. svibnja 2020., a trenutačno u tijeku su podaci o nadzoru tvrtke Schumann integrirani iz Tomska u zadnjih 24 sata. Rijetko se događa da web mjesto odstupi izvan podataka.
  odgovor :
  Zašto Schumann Resonance karte postaju crne? Uređaji za mjerenje rezonancije ne mogu zabilježiti što joj se daje. Ako automobil ima brzinomjer do 200 km / km, ali naglo poleti do 300 mph, koja se čitanja bilježe? Oni koji daju Schumannovu rezonancu očitanja pokazuju nesposobnost njihove opreme da zabilježi vrhove kao zamračenja, a zatim pokušaju zakrpati zajedno ili ekstrapolirati ono što se MOGUĆI dogodilo iz drugih izvora , Možda će pokušati kalibrirati svoju opremu ili samo prolaze kroz(ubacit ću ovaj naziv-Wormwood“ …….. magnetske eksplozije.
  +
  – Mnogi nebeski događaji koji se trebaju pojaviti tijekom sljedećih 100 godina na vašem svijetu su dokumentirani u spisima vaših drevnih civilizacija (drevne su za vas – nama nisu).
  …..”kako je zapisano u Sumeranskim zapisima.” – sam provjeri ! ?
  – Premda su pronađena mnoga otkrića, i zatim zatajena od vaših glavnih medija (koji su kupljeni i plaćeni od onih koji žele držati mase ljudi u neznanju kako bi uspostavili kontrolu nad generalnom populacijom).
  – U nekima od drevnih spisa, postoje proročanstva koja detaljno opisuju buduće događaje koja su jednaka proročanstvima vaših modernih fizičara i vidioca. Još jednom, kako bi ovu raspravu održali sažetom koliko je moguće, nećemo ulaziti u detalje tko je što prorekao, nego ćemo to ostaviti vama da raspravite s kanalom, ako je potrebno. Reći ćemo da ne prođe ni godina dana na vašem planetu da se ne pojavi neko novo veliko arheološko otkriće, a opet većina njih dobije kratki članak na posljednjoj unutarnjoj stranici vašeg “renomiranog” znanstvenog časopisa i novina.

  Mnoga otkrića pokazuju napadnu kontradikciju u odnosu na “prihvaćene” teorije, pa su ta otkrića odbačena kao pogreške, ili se podacima pripisuje neispravna oprema.
  itd.itd.itd

  Odgovori
 4. stoga……
  ………Svaki put kada osjetite da potpadate pod utjecaj žrtvenog mentaliteta i da vas pritišću tjeskobne misli te da se nalazite u stanju u kojem često osuđujete i prosuđujete, izgovorite svjesno sljedeću izjavu:

  “Potpuno sam u miru sa svime što se događa u mom životu i dopuštam životu da se slobodno odvija. Prihvaćam i pozdravljam sve situacije, ljude i događaje koji mi dolaze i oslobađam se potrebe da ih kontroliram i prosuđujem.”

  Osjetit ćete duboki mir i osjećaj lakoće time što ćete prestati prosuđivati druge ljude i situacije s kojima ćete se susretati. Jednostavno im dajte slobodu da budu to što jesu bez vašeg suda. Možete i dalje primjećivati da nešto nije u skladu sa vašim shvaćanjem života i svjetonazorom, no pokušajte pritom ne upasti u zamku i preuzeti ulogu suca!

  Umjesto toga, pokušajte prihvatiti to kao dio života, dopustite i tu mogućnost. Otkrit ćete da, u pravilu, kad ne prosuđujete druge ljude i situacije, često imate mnogo veću priliku nešto naučiti od njih jer ste u stanju promatranja.
  💞 💞 💞 💞 💞 💞

  Odgovori

Komentiraj