Vebinar suverenitet

Dragi čitatelji željni znanja.

Slijedeći webinar je „Suverenitet“ u kojem ćemo pričati o suverenitetu tj što je to i da li je moguće biti suveren i ako jest kako se to ostvaruje. Naglasit ćemo i dio u kojem se suverenitet dotiče pravnog sistema i vidjeti razlike između ovih oblika. U ustavu piše “Republika Hrvatska je suverena….” Šta to znači? Krenimo nekom logikom. Republika Hrvatske ne može postojati, ako ne postoje “građani RH”. Dakle suverenitet proizlazi iz Naroda, jer RH jest narod zar ne? Da bi RH mogla biti suverena, narod mora biti suveren. Da ne petljam dalje, možda nije loše objasniti što mislim pod tim suveren. Suveren je onaj koji ovisi jedino i isključivo samo o sebi – samodostatan. Više na webinaru gdje ćemo zasigurno utvrditi da unutar iluzije ne postoji suverenitet i da je to samo obična izmišljotina isto kao i sve unutar sistema.

6 misli o “Vebinar suverenitet”

 1. neznan zašto mi je mujo pa napamet ali evo jedna dogodovština i uklapa se u binarni jebinar…
  Nema bitke, nema rata,
  – bez Mujice Arafata
  (anonimni pripadnik pokreta otpora)

  Čini se, u stvari, da je malom Muji prekipjelo kada je jednog dana, nakon dugo… dugo… dugo… itd. vremena, uspio da se sastane sa dovoljno para da ode u aščinicu (vrsta restorana, prim.prev.) na begovu čorbu, što je bilo njegovo omiljeno jelo. Kad je Mujo ušao u svoju omiljenu “Aščinicu kod Bajre” i pomenuo Bajri begovu čorbu, svi eurohrkljuševci, kojih je bila puna aščinica, skočili su sa stolica kao da ih je neko ofurio. U prvom momentu nisu znali da li ih ovaj namjerno zajebava (provocira – prim.prev), pa da ga tuku, ili se radi o nekom jadniku koji je malo skreno (neprilagođen, prim.prev.).
  Mujo se u prvom momentu takođe osjetio nekako nelagodno, što bi se reklo, kao pile i eurohrkljuševac, kad im se – pogledi susretnu. Situacija je bila napeta sve dok jedan stariji i pribraniji eurohrkljuševac nije smirio stvar i lijepo objasnio Muji kako im je Hrkljuš dž.š. već odavno strogo zabranio piletinu, u šta naravno spadaju i kokoši, i kako je veoma dobro poznato da se begova čorba ne može ni zamisliti bez stare dobre kokoške, – a kamoli napraviti. Ukratko rečeno: nema kokoške – nema ni čorbe.
  Čini se da ovaj Muji ništa gore nije mogao da kaže, jer kad mali Mujo ču ovo, krv mu udari u glavu, izvuče odnekud neku motku i vrisnu iz petnih žila, da se cijela aščinica zatresla: “Marš napolje majku vam jebem fašističku”!!! Svi koji su se zadesili u aščinici nahrupili su prema vratima, bez ikakve dalje diskusije, dok ih je Mujo usput mlatio motkom. Kad je aščinica ostala pusta, Mujo se okreno prema gazdi Bajri, koji je ostao propisno ukočen dok se sve ovo dešavalo, i procjedio kroz zube: “A ti Bajro, ako mi sad ne stvoriš kokoš i ne napraviš čorbu, glavu ću ti sa ramena otkinut, mater ti jebem fašističku”.
  Ovaj događaj ostao je poznat u čaršiji i kao “Incident iz Bajrine aščinice”. Ono što je sigurno, Mujo nije izašao iz aščinice sve dok nije pojeo begovu čorbu, i uredno je platio. Dok se sve ovo dešavalo i murija (policija, prim.prev.) se trudila da ostane po strani, jer je već odavno bilo dobro poznato koliko je mali Mujo zajeban (nezgodan, prim.prev.), kad – popizdi (kad se naljuti, prim.prev.).
  Kako je Bajro uspio da nabavi kokoš, i dan danas je ostalo misterija?!
  Nakon ovoga, Mujo je navodno otišao kući, skinuo Fatu sa štrika, uzeo olovku i papir, te se prihvatio pisanja Šuljkrhovih Stihova. (Ovdje moram napomenuti da Mujina Fata već neko vrijeme pati od “sindroma svakodnevnog vješanja na konopac”, nešto slično kao onaj Ivan, iz Kusturicinog filma “Podzemlje”). Nakon što je završio sa stihovima, Mujo je provjerio da li Fata još diše, pa kad se uvjerio da ova daje znakove života, zaputio se opet prema čaršiji, rješen da se jednom zauvjek obračuna sa Hrkljušem. Prethodno je Fati ostavio poruku, sa napomenom da se: “neće više ni vraćat kući, sve dok se ona ne prestane vješat, pa nek onda ona vidi ko će je sljedeći put skidat sa štrika”).
  …Ostalo, manje više znamo.

  Odgovori
 2. Suveren je onaj(po mojoj perccepciji/shvaćanju) koji je gospodar svoga tijela,svijesti, uma, duha,duše, slobodnog vremena i svega ostalog što se tiče njegovog privatnog života. Bar tako doživljavam suverenost istinskog ljudskog bića a ne imitacije ljudskog bića. A postoje među nama takve imitacije kameleoni/mimikrije kojima smo okruženi čak i u obitelji.
  Nda !

  Odgovori
 3. Najbliže “suverenom”čovjeku je bija pračovjek,a onda se sakrija od mimi ,a svi znamo da mimi zna bit zajebata kad popizdi ;*)

  Odgovori
 4. Nda, zaebata situvacija ružo…sad kad san spomenija ružu asociralo me na nešto… ruža u čaši,vazi, šta god, ne mrda, ne kreće se samo stoji u posudi nda… a ipak miriše, iz toga se može zaključit da je živa iako je nepokretna naizgled, ipak je njena prisutnost vidljiva/osjeća se….jel to znači da je neživa?!
  …nisan odavno zapiva, saću pa neka me mimi opali ali nosin mašku ispod ruke pa nek se usudi..a ionako prije ili posli svatiš da mali čovik nastoji zamjenit velike sebi sličnima :D.. psmt, neće me ni korona, koje ebene sriće triba bit živi čovik….štaš, ka brod u boci
  https://www.youtube.com/watch?v=96Ph4hLgNNE
  nda,ae

  Odgovori

Komentiraj